עם הפנים קדימה – התפתחות מקצועית במכבי טבעי

צוות מכבי טבעי
זמן קריאה: 3.5 דקות הקלטנו לכם את המאמר:

לא משנה מאיזה תחום טיפולי הם מגיעים - מסתבר שמה שמשותף למטפלים שלנו היא סקרנות אינסופית ורצון להשתפר ולהעשיר את סל הכלים המקצועי. פגשנו שלושה מטפלים ושמענו מהם על שאפתנות ועל הדרך המקצועית שעשו בארגון שנותן לך את הכלים וההזדמנות לרוץ קדימה

"אנחנו בתנופה מטורפת, עם הרבה יותר פתיחות וחדשנות"

"הגישה שלי היא להיחשף רוחבית לשיטות טיפול שונות וללמוד. ככל שאתה נחשף יותר, אתה יכול לתת מענה יותר טוב למטופל", כך מסביר לנו ערן דראמי את העקרונות שמנחים אותו כמטפל  שנמצא במכבי טבעי כבר כ-13 שנה, ובחודשים האחרונים גם כראש תחום שיאצו. "לשמחתי, רוב המטפלים שלנו דואגים להעשיר את הידע שלהם ולעבור סדנאות, כשכל אחד יכול לבחור את הנישה שמעניינת אותו ולהעמיק בה".

בעצמו, ערן מגלם את הגישה שעליה הוא מדבר: הוא מחזיק בתואר ראשון במדעי התזונה ולקראת סיום תואר במדעי החינוך הגופני. הוא שותף פעיל בפיתוח תכנים מקצועיים בנושא ביומכניקה וקינסיולוגיה בקמפוס הלימודי של מכבי טבעי - גוף הידע הארגוני שמייצר באופן רציף הכשרות והעשרה למטפלים. "קשה למטפלים להתפתח לבד ולכן בעיני, חשוב לכל מטפל להיות קשור לגוף רפואי גדול. במכבי טבעי יש רצון גדול לשמר ולפתח את הרמה המקצועית, לעזור למטפלים לצבור ידע ולהשאר מעודכנים. כעובד ותיק, אם אני משווה את השנים האחרונות לתחילת דרכי, אנחנו בתנופה מטורפת, עם הרבה יותר פתיחות וחדשנות".

לראיה, תפקיד ראש  תחום שיאצו, שערן ממלא בחודשים האחרונים כלל לא היה קיים בעבר, והוא הראשון למלא אותו, לצד ראשי תחומים נוספים בכל מקצוע טיפולי. כראש תחום מוטלת עליו האחריות לשילוב מיטבי של מטפלים חדשים, ולפתח את הרמה המקצועית של מטפלי השיאצו דרך למידת עמיתים, פתיחת ערוצי תקשורת להתייעצות וכן צפיה בטיפולים של עמיתים. "היו כאלה שנרתעו בהתחלה מהצטרפות לטיפולים, והתפקיד שלי היה להסביר שמדובר במפגש מאוד מעשיר בין מטפלים עם מטרה הדדית - להשתפר. אנחנו מדברים, מחליפים טיפים, ואני כמובן דואג לעזור במקרים שצריך. כמטפלים, זה דווקא נחמד שמישהו מסתכל עלינו ואומר לנו מה הוא חושב".

ערן מודה שתפקיד ראש התחום הגיע אליו בהפתעה, בימים שלא ראה עצמו בהכרח כדמות ניהולית, אך כשקיבל את הפניה מד"ר גלי שטופמן, המנהלת הרפואית של מכבי טבעי, הבין את החשיבות בעשייה והחליט שהוא מוכן להקדיש זמן ותשומת לב למטרה רחבה יותר. "זה תפקיד משמעותי מבחינת ההתפתחות האישית שלי וגם עבור קהילת המטפלים, כי כולנו רוצים להעמיק את החיבור לרפואה הקונבנציונלית ולשאוף לאינטגרציה נוספת של התחומים שלנו".

"לא לדרוך במקום"

בשלב בחיים בו רבים כבר מתחילים לסכם קריירה, אתי זיו עדיין מתכננת את המסלול המגוון שלה כמטפלת. "". תמיד עודדו כאן התפתחות מקצועית, גם לפני הקורונה - ומעבר להשתלמויות במקצוע הטיפולי שלך, אם רצית להתקדם ולהשתלב בעוד תחום, מכבי טבעי עודדה את זה".

אתי יודעת היטב על מה היא מדברת. אנחנו פוגשים אותה במרפאת חולון, שם היא מטפלת ברפלקסולוגיה כבר 6 שנים, אך בחודשים האחרונים היא מטפלת גם בביופידבק במרפאת מודיעין, אחרי שהשתתפה בהכשרת ביופידבק בקמפוס של מכבי טבעי בסבסוד מלא של הארגון. "במכבי טבעי הזמינו מטפלים מנוסים להרחיב את תחום ההתמחות שלהם ומבחינתי זו היתה הזדמנות מדהימה. ביופידבק הוא תחום נרחב ומעניין, שעכשיו יש לו דרישה רבה בגלל הקורונה והסגרים. אנשים צריכים מענה לחרדות ולפחדים".

המענה שאתי מדברת עליו כולל טכניקות נשימה, הרפיה, מדיטציות ושינוי דפוסי חשיבה - כלים שהיא מעניקה למטופלים בתחושת שליחות גדולה. "כשעוצרים לקחת נשימה זה מכניס לפרספקטיבה אחרת", היא מסבירה, ומחברת את הרעיון לעוד סדנה שזכתה להשתתף בה דרך מכבי טבעי, בנושא מיינדפולנס.

"כל דבר שאני לומדת מעשיר אותי ואני משתמשת בנגיעות מכאן ומכאן, אוספת ידע ומשלבת אותו בטיפולים. זה מחלחל כמובן גם לטיפולי הרפלקסולוגיה שלי ועוזר לאנשים להיפתח. הרעיון הוא לא לדרוך במקום - כל הזמן ללמוד ולעבוד".

"לראות את הדברים מהעיניים של מטפלים אחרים"

את גד זרקא אנחנו פוגשים במרפאה בבת-ים בין טיפולי אוסטיאופתיה. הוא מחלק את זמנו בין המרפאה כאן לבין זו בחולון ועבודה בקליניקה פרטית. לפני שהוסמך כאוסטיאופת, למד גם עיסוי רקמה רכה והשתלב  במכבי טבעי כמעסה רפואי. הוא אומר על עצמו שתמיד שילב טכניקות שונות בטיפולים ורצה ליצור לעצמו מסלול דינאמי כמטפל "אני חושב שמטפל שאוהב את מה שהוא עושה אף פעם לא באמת מסתפק בידע שיש לו. כל החיים אנחנו רוצים לדחוף קדימה".

אפשר לומר שבמכבי טבעי ראו בגד השקעה לטווח ארוך כבר כשהחל את תפקידו כמעסה רפואי, ועם קבלת ההסמכה הוא התחיל את המעבר לטיפול באוסטיאופתיה. "המנהלים שלי ידעו שאני סטודנט ורצו לאפשר  להתקדם בתחום ולהשתלב כאוסטיאופת ברשת", גד משחזר.

כארגון שידוע בסינון המקצועי הקפדני שלו, גם כאן - כמטפל חדש בתחום – גד עבר מבחן מעשי ומפגש עם אוסטיאופת בכיר של מכבי טבעי, שהיה למעשה המשוכה האחרונה לפני השתלבות במקצוע. "דיברנו על הלימודים, על השקפת העולם הטיפולית שלי כאוסטיאופת, על גבולות והתנהלות מקצועית. אחר כך נכנסנו לנושאים קליניים ונדרשתי, בין השאר, להדגים טכניקות מגע. למרות שזה היה מבחן, זה היה מפגש נעים ולשמחתי עברתי את כל המבדקים בהצלחה. האוסטיאופת הבכיר היה מאוד פתוח ואמר שהוא זמין לייעץ ולעזור לי גם בהמשך".

מבחינת גד, ההתנסות היומיומית ושיחות עם מטפלים עמיתים במרפאות שבהן הוא עובד, היא ההזדמנות הטובה ביותר ללמוד, במיוחד כשעברית אינה שפת האם שלו. "לצד השתלמויות והכשרות, אני מקביל את עצמי לבָֹֹחור ישיבה שמגיע  ללמוד במסירות יום אחרי יום. מכבי טבעי זה מקום כייפי, עם אווירה טובה ופתוחה. אני פוגש אוסטיאופתים אחרים והשיחות איתם תמיד מעניינות, כי לא כולנו למדנו באותם מקומות ומן הסתם אנחנו גם פוגשים מטופלים שונים".

בעתיד, גד מאמין שירצה להתמחות בכמה תחומים ספציפיים כמו תזונה והקשר בין גוף לנפש, שהולכים יד ביד עם אוסטיאופתיה. "בינתיים", הוא אומר, "טוב להעשיר את הידע ביחס לאוכלוסיות מסוימות, אם זה תינוקות, נשים בהריון, ספורטאים, הגיל השלישי ועוד. אני זוכה גם להכיר מטפלים מתחומים אחרים כמו רפואה סינית ודיקור, לראות את הדברים מהעיניים שלהם ולהתקדם בעזרתם".