תוכן ראשי

תאכל מרק...

מתחממים: 3 מרקים חורפיים מלאים בכל טוב

אבישג לבקוביץ'
נטורופתית מכבי טבעי

לרגל חודש המרק, צללנו להיסטוריה של אחד המאכלים המנחמים, הבריאים והמחממים של החורף וגילינו איפה הופיע המרק הראשון, האם מרק הוא פתיח או ארוחה ומה אפשר לשים במקום אבקת מרק? וגם: 3 מתכונים למרקים טעימים ומפוצצים בערכים תזונתיים 


יש סברה שאומרת שהמרקים הראשונים הוכנו בבורות באדמה תחת אבנים חמות. טענה נוספת היא שהמרק היכה שורש בתרבות האדם בתקופות הברונזה והברזל, כאשר החלו לייצר כלים שהתאימו לבישול ולהרתחה לאורך זמן. שתי טענות אלו מבססות את העובדה, שהמרק הולך איתנו אחורה כבר אלפי שנים, ועם ההתפתחות האנושית, גם המרק מצא לעצמו גלגולים שונים מן המקור.
כך למשל, בין השנים 1760-1770, הוקמו המסעדות הראשונות בפריז שהתבססו על מנה אחת בלבד: מרק (ציר) "משקם" (A Restorative Broth). היו מכינים אותו משלל חומרי גלם, שאותם צמצמו לכדי ציר המכיל סגולות שיעזרו להחלמה וריפוי ומכאן שמו. הביטוי של הרעיון הזה בימינו הוא מרק העוף הצח שכולנו מכירים שעונה על הצורך בהחלמה וריפוי מהתקררות.


האם מרק נחשב לארוחה או פתיח?


כדי לנסות לענות על השאלה נצטט את מבקר המסעדות הראשון מהמאה ה-18 גרימו דה-לה-רינייר: ״מרק הוא לארוחה מה שחדר כניסה יפה הוא לבית״. זה ללא ספק תיאור ציורי ויפה, אך למעשה מרק עשיר במיוחד יכול להיות עולם ומלואו וארוחה שלמה ולא רק "כניסה" או הקדמה למה שבא אח"כ. כך למשל מרקי פו וראמן אסייתי הם מרקים עשירים עם אטריות, בשר ותיבול עמוק, שמהווים ארוחה גדולה ומשביעה. גם מרקים המוגשים בלחם כמו בפראג הם ארוחה לכל דבר. המסקנה היא שאין תשובה אחת נכונה. אפשר להגיש מרק קל כפתיח לארוחה, ואפשר לאכול מרק עשיר יותר במרכיבים ובכמות כדי להנות ממנו כארוחה בפני עצמה.

 

איך אפשר להעשיר את המרק בטעם וגם לשמור על הערכים שבו?

באופן כללי מומלץ להימנע מהמרכיבים הפופולריים ביותר המשמשים לעיבוי מרקים כגון חלב, שמנת, קרם קוקוס, עמילן תירס, קרוטונים, שקדי מרק, גבינה, חלמונים ותערובת של חמאה וקמח. במקום זה אפשר להסמיך את המרק עם יוגורט, קמחים מקטניות או פירה מקטניות כגון שעועית, חומוס, עדשים או אפונה. בנוסף, על מנת להעמיק את הטעמים מבלי להשתמש במלח או אבקת מרק, אפשר לשלב תבלינים כמו אורגנו, סלרי, שום, בזיליקום או אבקת בצל מיובש.


ועכשיו למתכונים: 3 מרקים שווים ומחממים מאת אבישג לבקוביץ' נטורופתית מכבי טבעי

מרק קישואים – ידידותי לבטן

זוקיני וקישוא מכילים כמות גדולה של מים וסיבים תזונתיים, שמסייעים במניעת עצירות, תורמים לתחושת השובע ומעודדים את שגשוג החיידקים הידידותיים במעי.

מה צריך?
3 כפות שמן זית כתית מעולה
1 בצל קטן, קצוץ דק
1 שן שום, פרוסה דק
1 קילו וחצי זוקיני (רצוי לא לקלף), קצוצים
2/3 כוס ציר ירקות
פרוסות דקות של זוקיני (פרוסות ג'וליאן)

מה עושים?
1. מחממים סיר על הכיריים ומוסיפים את כפות השמן.
2. מוסיפים את הבצל והשום, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים על אש נמוכה בינונית, תוך ערבוב עד לריכוך, 7-8 דקות.
3. מוסיפים את הקישואים ומבשלים תוך ערבוב עד לריכוך, כ- 10 דקות. מוסיפים את הציר וכוס וחצי מים ומביאים לרתיחה; מבשלים עד שהקישואים רכים מאוד כ- 10 דקות.

4. טוחנים את המרק בבלנדר עד שהוא חלק כמשי, ומתבלים במלח ופלפל.

5. ניתן להגיש את המרק חם או צונן, ולמי שרוצה להשוויץ בצילחות יפה - אפשר לעטר אותו בקישואים פרוסים בצורת ג'וליאנים (יעבוד גם עם קולפן פשוט).

מרק אפונה ופטריות פורטובלו – מלא ויטמינים, חלבון ומינרליים

האפונה עשירה מאוד בסידן, אשלגן וחלבון, ומסייעת לשמירת ובניית השריר והעצם. פטריות עשירות מאד במינרלים, סלניום ואשלגן, ובוויטמינים מקבוצה B.

טיפ מאיתנו: הניחו את הפטריות בשמש כשהחלק התחתון פונה כלפי השמש לשעה או יותר לפני ההוספה למרק. כך תיווצר כמות יפה של ויטמין D, והמרק יהיה עשיר יותר.

מה צריך?
4 כפות שמן זית
2 גזרים, קצוצים
2 בצלים, קצוצים
2 גבעולי סלרי קצוצים
3 שיני שום, קצוצות
3-4 כוסות אפונה ירוקה (קפואה)
3 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה
מים
1/2 כפית טימין מיובש
1 עלה דפנה
2 כפיות מלח
1 קילו פטריות פורטובלו קצוצות
1/4 כפית פלפל שחור גרוס טרי

מה עושים?
1. בסיר גדול מחממים 2 כפות מהשמן על אש בינונית. מוסיפים את הגזר, הבצל, הסלרי והשום. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהירקות מתחילים להתרכך, 5-10 דקות.
2. מוסיפים את האפונה, הפטרוזיליה, המים, הטימין ועלה הדפנה. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים ברתיחה נמוכה, ומכסים את הסיר עד שהאפונה רכה, כ-35 דקות.
3. מתבלים במלח ופלפל על פי הטעם.
4. במחבת טפלון (או נון סטיק) גדולה, מחממים את 2 כפות השמן הנותרות על אש בינונית עד גבוהה.
5. מוסיפים את הפטריות ואת 1/4 כפית המלח הנותרת.
6. מבשלים עד שהפטריות משחימות, 5-10 דקות.
7. מוסיפים את הפטריות למרק ומחזירים לרתיחה.


מרק כתום – לחיזוק מערכת העיכול
על פי הרפואה הסינית הירקות הכתומים והג'ינג'ר מחזקים את אלמנט האדמה ובכך תורמים לחיזוק ואיזון מערכת העיכול.

מה צריך? 
2 כפות שמן זית
3 גזרים קצוצים
1 בטטה גדולה קצוצה
כוס קוביות דלעת
2 קישואים קצוצים
1 גבעול כרישה קצוץ
1 בצל קצוץ
גבעול סלרי קצוץ
3 שיני שום
מלח, פלפל, ג'ינג'ר ואגוז מוסקט
מים
כוס אפונה ירוקה קפואה או חצי כוס עדשים כתומות (מומלץ להשרות במים 24 שעות לפני הבישול)

מה עושים?
1. בסיר גדול מחממים 2 כפות שמן על אש בינונית.
2. מוסיפים גזר, דלעת, בטטה, כרישה, בצל, סלרי ושום.
3. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהירקות מתרככים, במשך כ-15-20 דקות.
4. מוסיפים את האפונה או העדשים הכתומות + מים בכמות שתכסה את הירקות + 3 ס"מ, ומביאים לרתיחה.
5. מנמיכים את האש ומבשלים ברתיחה נמוכה, מכסים את הסיר, עד שהאפונה רכה במשך כ-30-40 דקות.
6. מתבלים לפי הטעם.
7. טוחנים בבלנדר מוט את התערובת.

 

בתאבון וחודש מרק שמח לכולנו!
המידע המקצועי בכתבה נאסף על ידי אבישג לבקוביץ', נטורופתית מכבי טבעי
_______________
מקורות מידע:
מרק, מסעדה- ויקיפדיה

Soup- A global History By: Janet Clarckson